Избирателната активност към 17.30 часа във Велико Търново е била 39,44%

Сигнал за купуване на гласове и екшън с намеса на полицаи разследват властите в едно от селата край Горна Оряховица.

Трима мъже бяха отведени в полицията, след като са били забелязани от хора в село Драганово да обикалят подозрително с автомобила си. И тримата не са местни. Мъжете не са от областта, но са показали документи за застъпници и пълномощници на една от партиите, чиито кандидат за кмет на Горна Оряховица е и народен представител. Още днес беше съставен акт за хулиганство на единия мъж, представящ се за застъпник. Съдът в Горна Оряховица гледа делото, след което мъжът беше оправдан.

Избирателната активност към 17.30 часа във Велико Търново е била 39,44 процента.

В Ново село кандидатът за кметския пост е само един. Още в 07.00 ч. имаше гласоподаватели, които упражниха избора си на глас.

Около 210 000 са хората, които имат право да гласуват в област Велико Търново, за самият град техният брой е 70 000. 

415 е броят на избирателните секции, като от тях 5 са подвижни и 9 се намират на територията на болници и старчески домове.

Подадени са две жалби, които комисията е оставила без уважение. Едната е била за агитация в село Балван от страна на временно изпълняващия длъжността кмет. Проверка на място от членове на ОИК е установила, че няма данни за изборно нарушение.

В Горна Оряховица активността към 12.00 часа е достигнала 23 процента. Според председателя на ОИК Иван Илиев до обяд в комисията няма постъпили жалби и сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите.Другата жалба е подадена от кандидат за общински съветник от Велико Търново, който е посочил, че има нарушение на изборния процес, тъй като членове на една от комисиите са задавали въпрос на избирателите с колко бюлетини искат да гласуват. Според членовете на комисията това не е нарушение на изборното законодателство.

Избирателната активност в десетте общини на Великотърновска област е 24,78 процента към 12.00 часа, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Най-много избиратели са гласували в община Златарица - 37, 55 на сто, най-слаба е активността в областния център Велико Търново - 21,57 процента.

Над 25 на сто от имащите право на глас са го упражнили в общините Свищов и Павликени. В Елена са гласували 26,05 от гласоподавателите, в Лясковец - 28, 61, а в Горна Оряховица над 23 процента.

В Стражица гласувалите са 29,28 на сто, в Полски Тръмбеш - 30,86 процента, а в Сухиндол - 33, 35 на сто от избирателите.
От Областната дирекция на полицията във Велико Търново съобщиха, че към този момент няма задържани лица за продаване и купуване на гласове.

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.