Те отдавна са източник на спорове между Израел и международната общност

Израелските селища на Западния бряг на река Йордан, в които живеят 600 хиляди души, са изградени върху окупирани земи след войната през 1967-ма година.

„След като внимателно проучихме всички страни на правния дебат, администрацията ни се съгласи с президента Рейгън. Създаването на израелски селища на Западния бряг не противоречи на международното право”, заяви Майк Помпео,  държавен секретар на САЩ.

ООН смята строежа на еврейските селища за нарушение на международното право. Палестинците от години настояват за премахването им, тъй като според тях те ще попречат на създаването на независима палестинска държава.

САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

„Израелските колонни в окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим се не само незаконни, според международното право, те са военни престъпления”, каза още Саеб Еракат,  главен преговарящ за Палестина.   

Промяната на позицията на Вашингтон се смята за победа за израелския премиер Бениямин Нетаняху.

„Това е исторически ден и поредно голямо постижение за нашата политика. След като президентът Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, призна суверенитета ни над Голанските възвишения, сега американската администрация сложи край на лъжата, че колониите са незаконни”, каза Нетаняху.

Позицията на Европейския съюз остава непроменена и Брюксел продължава да смята еврейските селища за незаконни според международното право.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.