„Дори да отстраним част от авариите, веднага се появяват нови", каза още той

„Положението в Перник е изключително тежко, лично аз съм много притеснен. Дори да отстраним част от авариите, веднага се появяват нови. Решението е подмяна на цялата ВиК инфраструктура”. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Здравей, България”.

„Проблемът в Перник не е само канализацията, не са само довеждащите води, не са само течовете или евентуалните кражби, които трябва да се докажат. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена”. Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но може би не е довършено”, посочи той.

Има ли ешерихия коли във водата в Перник и ще се стигне ли до епидемия?

„Не са довършени анализите за други води освен водопотока от Витоша, река Струма и още няколко по-малки реки, които са доста по-пълноводни пролетта, но не и зимата. Разбирам, че досега винаги се е разчитало на това на Витоша да има 2 метра сняг и ако това не се случи, този язовир ще има проблеми”, каза още Караниколов.

„Затова една от първите ни задачи е да осигурим необходимия дебит вода, за да може Перник да живее нормално”, категоричен бе той.

Според него другият проблем на Перник е пречиствателната станция там. „За съжаление новата станция, която е нова от 1976 г. не е довършена или поне не е проектирана както трябва и сега, когато правим прочистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят големи количества вода, които се изхвърлят в реката”, посочи Емил Караниколов.

Икономическа полиция ще проверява кой е източил водата в Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вече има експерти, които са на терен и проверяват възможността тази вода да не се изхвърля в реката, а да я връщаме в язовира и тя да минава през още едно пречистване. Така се надяваме да спестим около 30 литра на секунда”, допълни още той.

„В Перник има драстични проблеми. Всеки ден се сблъскваме с нови неща”, каза Караниколов.

„В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник. Правим огромни дупки, отвсякъде тече. От днес започваме съвсем радикални действия", посочи той.

„Теренът е изключително неблагоприятен за работа. Решихме, че от днес пускаме към Перник чисто нов Клон 2, който няма да преминава през територията на предприятията”, каза още министърът на икономиката.

По думите му над половин милион лева месечно са загубите на ВиК-Перник от изтичането на питейна вода. Течовете от 90 литра в секунда, установена от институциите в последните дни, струва 18 000 лв.на месец. Той припомни, че загубите по мрежата са за сметка на абонатите.

Целия разговор гледайте във видеото.