В противен случай ще има санкции, заявиха от държавния департамент

Държавният департамент на САЩ поясни, че компаниите-изпълнители на „Северен поток 2“ могат да избегнат санкциите, ако спрат работа по него преди 20 януари 2020 г., пише БГНЕС. В изявление на уебсайта на дипломатическото ведомство се казва, че страните, участващи в проекта, трябва „незабавно да демонстрират добросъвестни усилия за ограничаване на своите дейности“.

Още 160 километра остават за довършването на "Северен поток-2"

Те "трябва да завършат оттеглянето си в рамките на 30 дни" след приемането на закона за бюджета, се казва в съобщение за пресата. Държавният департамент припомни, че държавният секретар ще подготви доклад за Конгреса на САЩ в рамките на 60 дни, в който ще анализира кой нарушава закона.

"Правителството на Съединените щати силно подкрепя диверсификацията на доставките на енергия, тъй като алтернативите спомагат за намаляване на ролята на геополитиката на енергийните пазари, понижават потребителските цени и повишават енергийната сигурност на страните получатели на енергия. Например, беше изчислено, че американският втечнен природен газ спести осем милиарда долара за европейските потребители, като позволи те да договарят по-ниски цени със съществуващите доставчици", се казва в изявлението.

Лавров: „Северен поток-2" и „Турски поток" ще заработят въпреки американските санкции

След като Вашингтон наложи санкции върху енергийните съоръжения, Москва обяви, че ще последва съответната реакция. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че "никой не е отменил" принципа на симетричен отговор на подобни "недружелюбни атаки".