Втори ден продължава конференцията в Мюнхен

Остри критики на тема „Западни Балкани” след конференцията по сигурността в Мюнхен. Втори ден продължават разговорите между световните лидери. Сред основните теми е ядрената програма на Иран.

Добрите новини за България - ключово посещение от най-високо ниво на Държавния департамент у нас през март, ще даде важен знак за отпадането на визите за български граждани.

„Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визи ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов се срещна с европейски лидери в Мюнхен (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Крайно време е българските граждани да спрат да бъдат дискриминирани”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

И докато новините за евентуалното отпадане на визите са по-скоро добри, казусът Западни Балкани претърпя сътресение в Мюнхен.

„Вчера лошо впечатление ми направи срещата за Западните Балкани. Колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешно-политическо събитие няма никакво значение, ако се пропусне този момент. Така с тъга го казва, но и с доза оптимизъм, че са ме разбрали”, заяви още Борисов.

Американският дипломат Матю Палмър пристигна у нас, срещна се с Борисов (СНИМКА)

Колкото до България, страната ни е  готова да се включи и в изграждането на Дунав мост за свързаността Север – Юг. Възможните варианти – при Никопол или Силистра.

„Това трябва да е бъдещето, върху което работим, и тази инициатива, за която сутринта г-н Помпео говори за трите морета. България е готова да инвестира 50 – 100 милиона, колкото е необходимо за трети мост”, заяви Борисов.

България връчи почетен знак „Златна лаврова клонка” на председателя на Мюнхенската конференция Волфганг Ишингер.

В Мюнхен с интерес се чакаше появата на Еманюел Макрон. Френският президент каза, че Европа трябва да се откъсне от Съединените щати, ако иска реално да има собствена политика.