Честванията продължиха през целия ден

България чества 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. През целия ден признателни българи поднасяха цветя и венци пред паметниците на Апостола в цялата страна. На много места бяха отслужени и възпоменателни литургии.

Рано сутринта премиерът Бойко Борисов и министри поднесоха цветя пред паметника на Левски в София.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Тази година за първи път президентът поведе гражданско шествие в деня, в който почитаме паметта на Апостола на свободата. То извървя така наречения "Път на безсмъртието" - от килията до паметника на Левски в София. 

В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА: Пазим ли заветите му?

В столицата беше отслужена и панихида в памет на Апостола на свободата. С благословението на патриарх Неофит, тя беше водена от белоградчишкия епископ Поликарп.

„На днешния ден целият български народ е вперил своя поглед към лика на Апостола. Левски възкреси свободата в своя народ и даде възможност на всеки да прозре и да види, че има надежда, която никога не умира”, заяви епископ Поликарп.

След панихидата официалните гости, водени от патриарх Неофит се отправиха на литийно шествие до паметника на Васил Левски. В него се включиха председателят на парламента Цвета Караянчева, главният прокурор Иван Гешев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и много други политици и общественици.

 

 

Възпоменателната церемония започна в 18.00 часа. Слово произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът Румен Радев.

„Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са в основата на демокрацията, са похитени и опорочени”, каза Радев. 

„Само заедно, както е казал Апостола, след като си кажем кривиците, можем да развиваме града и страната си”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Ако хората - обикновените, а и политиците, четат повече Левски, мисля, че държавата България ще бъде друга”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Пред паметника на Левски поддръжници на Радев скандираха името му. В словото си по време на възпоменателната церемония държавният глава подчерта, че причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация.

Част от дошлите с шествието на Радев освиркаха изказването на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, която също стана свидетел на грозната сецна, изрази възмущението си във Facebook. Тя подчерта, че с освиркванията и дюдюканята хората, поведени от президента са осквернили паметта на Левски. 

 

Борисов и Гешев поднесоха цветя пред паметника на Апостола (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

 

През целия ден от най-малки до най-големи дойдоха пред паметника в София, за да се преклонят пред паметта на Апостола на свободата. И ако учениците прохождат във възпитаването на родолюбива памет, то други доказват, че наученото остава.

 „Аз съм тук, защото откакто се помня на всеки 19-ти февруари идвам. А сега съм на 80 години. Започнах да идвам, откакто бях на 10”, каза Стефан Велев.

Откриха паметник на Васил Левски в село Лиляче

В Карлово показват новооткрити документи за живота на Левски

Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес? (ВИДЕО)

Почит към делото на Апостола отдадоха и в родния му град Карлово. Стотици изпълниха едноименния площад пред паметника на Апостола в града. Сред тях екипът ни срещна Петя Николова и 4-годишния й син.

„Дъщеря ми трябва да знае кой е Левски и какво е било делото му, защото живеем в родния му град”, каза Петя.

147 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ: Юридически поглед към съдебния процес срещу Васил Левски

„Човек като Левски няма да се роди повече. Такъв, ако се роди, България ще е на още по-високо ниво, ама няма”, каза друга жена. По думите на хората Левски е икона на българското освобождение.

Признателността си към героя на България отдаде и почетният караул на Карловския гарнизон. Учениците от гимназията, носеща името на Васил Левски, поведоха шествието до родната му къща. На прага ни посреща един от неговите родственици - Стефан Караиванов. 147 години след гибелта на Левски неговата голяма болка, е че народът познава заветите му, но не ги изпълнява.

„Той ни е завещал това - да се борим за една по-добра република, за една България, която той обичаше, за която се бореше и даде своя живот. Много се възмущавам от това чуждопоклонничество. От това, че младите българи бягат  извън България. Ние сме българи и трябва да останем тук в държавата си и да помагаме за нея”, каза Стефан Караиванов

Потокът от желаещи да се докоснат до семейното огнище на Васил Левски не секна през целия ден.

Най-голямото факелно шествие в Ловеч събира хиляди, за седма поредна година в Ловеч, за да почетат паметта на Апостола. Градът е бил център на революционното дело на Левски.  Инициативата е гражданска и в нея не участват политически лица и институции.

В дни като този отново и отново се припомнят думи на Левски. А може би най-популярните са: дела трябват, не думи.

Репортери: Ивета Шилигарова, Ивелина Николова, Благой Бекриев, Мартин Георгиев