Напрежението между Анкара и Дамаск ескалира от седмици

Ескалация на насилието в Сирия. Най-малко 33-ма турски войници загинаха при въздушни удари на сирийските правителствени сили в Идлиб. Това е най-големият брой убити турски военни за един ден в последния бастион на опозиция.

Ердоган: Турция ще действа по-решително в Сирия

Турция нанесе ответен удар по сирийските части.

Напрежението между Анкара и Дамаск ескалира от седмици. Сирийските сили, подкрепени от Русия, се опитват да завземат Идлиб от бунтовниците, които са подкрепяни от турски войници. 

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази тревога заради боевете в североизточната част на Сирия и повтори призива си за спиране на огъня, предаде Ройтерс.

„Генералният секретар следи с голямо безпокойство ескалацията в Североизточна Сирия и съобщенията, че десетки турски войници са били убити при въздушен удар”, каза в писмено изявление говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Ердоган се закани да започне военна операция в Сирия

„Генералният секретар повтаря призива си за незабавно спиране на огъня и изрази особено безпокойство от опасността за цивилните при ескалация на военните действия. Ако не бъдат предприети спешни действия, опасността от още по-голяма ескалация нараства с всеки изминал час”, се казва още в текста.