Програмата е взаимствана от световната практика

Няма кой да ни лекува - в търсене на решение на този проблем. „Доведи колега-получи бонус”, това е нестандартна акция на русенската университетска болница „Канев”. От ръководството на здравното заведение обещават на всеки член на екипа, който помогне за привличане на лекари и медицински специалисти, да получи до 1 000 лв. Програмата е заимствана от световната практика, но досега не е прилагана в болнично заведение в България.

От болницата решили да пробват нестандартния метод, защото една обява в издание звучала сухо и не съдържала никаква конкретна информация, освен например, че се търси лекар. От уста на уста медиците можели да си разкажат за условията, заплащането, микроклимата, казват от болница "Канев". "Ако се обърнете към приятел или колега, вие ще получите цялата информация като какво е състоянието на болницата, дават ли се редовни заплати, материална база, възможност за развитие, ние сме университетска болница-възможност за специализиране, специализанти", каза изп.-директор УМБАЛ "Канев" Иван Иванов.

КОЛЕДНИ БЕБЕТА: Болница изписва новородени в коледни костюми (ВИДЕО)

Програмата стартира от 1 март и вече има заповед на директора, която регламентира правилата. Според тях всеки медик от болницата, който доведе и препоръча лекар ще получи бонус. "При довеждане на лекар, стартово, изплащаме 200 лева при довеждането на съответния специалист, след като мине пробния период по Кодекса на труда и лекарят, ако остане,  е доволен при нас. Изплащаме втората сума от 800 лева на съответния колега , довел своя колега", каза още Иванов.

Поощренията за привлечена медицинска сестра са отново 200 лева стартово и още 600 за посредника, ако тя остане в болницата. В най-голямата русенска клиника, оказа се имат остра нужда от квалифицирани кадри в няколко направления. "На първо място са интензивните анестезиолози и интензивните терапевти, на второ - спешна медицина, остра нужда изпитваме от специалисти със спешна медицина, които ги няма почти никъде в България", заяви изп.-директор на УМБАЛ "Канев. 

В отделението за рехабилитация и физиотерапия също имало вакантни места, а операционните сестри били на критичния минимум и тъй като утвърдените специалисти са намерили своето място, от русенската болница се гледат с надежда към младите специалисти. Идеята за поощренията вече предизвиквала не само шеги сред екипа, но и вътрешна конкуренция. "У по-млади колеги вече има желание да говорят с близки от съседни области, с познати техни. Като ходим по семинари, по конгреси по такива неща, обсъждаме и смея да кажа, че от съседните области напоследък идват немалко специалисти", добави д-р Цветан Данев-медицински директор УМБАЛ „Канев”.

Болницата е готова да помогне и в чисто битов план при преместването в Русе на новоназначените медицински специалисти.

Репортер: Наталия Йорданова