Съветите на специалистите за хигиената по време на коронавирус

„Борбата с коронавируса има няколко насоки. Първият ключов момент са административните мерки, които правителството взе навреме. Вторият е личната хигиена. Вирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Най-дълго време остава по металните елементи. Входните врати са много опасни”. Това каза в ефира на „Здравей, България” проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена” в Медицинския университет в София.

Той обясни, че проникването на вируса става чрез лигавиците – очите, носа и устата. „Най-голям виновник за пренасянето на това тежко заболяване са ръцете. Те трябва да се мият при всяко хранене и вземане на лекарства. При жените е важно ръцете да са чисти и при гримиране, както и когато си поставяме контактни лещи на очите. Миенето на ръцете трябва да става със сапун.

Гешев: Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства (ВИДЕО)

„Измиването на плодовете и зеленчуците става с вода, но не и с дезинфектанти. Обувките трябва да се събуват още в началото на жилищното помещение. Връхните дрехи трябва да бъдат изнесени навън. "

Най-мръсен аксесоар е телефонът ни. Учени са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми от тези по тоалетните чинии. Това е един контейнер за зарази”, допълни проф. Воденичаров.

"При почистване вкъщи и липса на дезинфектант може да се използва белина, както и парочистачка", завърши той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП