Мъжът се опитал да мине през едно от КПП-тата, които бяха поставени на входовете и изходите на града

Шофьор на тир беше задържан в Пловдив. Мъжът наскоро се върнал от чужбина и трябвало да е под домашна карантина. Въпреки това той се качил на камиона си и се опитал да премине през едно от КПП-тата, които бяха поставени на входовете и изходите на града.

Мъжът е върнат в дома му. Сега ще бъде съден, заплашват го до 5 години затвор. В първия работен ден се образуваха дълги колони на изходите от големите градове заради ограниченията срещу заразата.

Каква е обстановката на изходите на Пловдив?

Край Пловдив колите и автобусите се подреждаха в редица, а проверката се извършваше само от двама полицаи. Километрични опашки, изнервени шофьори и стотици закъсняващи за работа. Така изглеждаше ситуацията тази сутрин на един от изходите на Пловдив. През него преминава основният поток работещи към най-голямата индустриална зона в Южна България.

„В тази икономическа зона работят над 35 000 работници”, обясни Катя Стайкова, „Връзки с обществеността”, икономическа зона „Тракия”.

Големият проблем се оказа служебната бележка, с която трябва да се пропускат работниците.

Първи работен ден след въвеждането на строгите мерки срещу COVID-19

„Да, неяснотата е наистина какви документи ще са необходими - само тази декларация, която е на сайта на МВР или ще трябва допълнителна служебна бележка да издава всяка фирма за всеки свой работник. Тук знаете ли, че има фирми с по 2 000 човека. Това пак ще отнеме време и административен ресурс”, обясни Стайкова.

От полицията уточниха ,че служебната бележка за преминаване трябва да е издадена от самия работодател.

„В която казва, че служителят изпълнява своите служебни задължения за времето от - до  и в населеното място. Необходимо е управителят или собственикът на фирмата да удостовери това с печат, както и с поставяне на съответните имена”, обясни гл. инспектор Ботьо Гиргинов, „Пътна полиция“- Пловдив.

До 17:00 часа днес беше крайният срок, в който фирмите трябваше да осигурят удостоверенията за служителите си.

От днес щателно се проверяват не само междуградските автобуси, но и тези, които превозват работници. С предимство се пропускат линейките на Спешна помощ и автомобилите, които возят болни хора.   

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП