Той заяви, че мигрантите са напуснали района

Въпреки евакуацията на импровизирания мигрантски лагер в граничния регион между Гърция и Турция, силите на реда ще останат в района, за да се гарантира нейната неприкосновеност. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в разговор с министрите от кабинета си, с които обсъди ситуацията в Еврос, цитиран от БГНЕС.

Той благодари на полицията и армията, които през последния месец са защитавали границата и заяви, че по всичко изглежда, че мигрантите са напуснали района.

Мицотакис: Споразумението за миграцията между ЕС и Турция е мъртво

Въпреки спадналото напрежение, страната трябва да продължи да поддържа „човешки, технологичен и физически механизъм“, който ще гарантира безопасността на границата.

Мицотакис: Гърция ще защити границите си, а мигрантите ще бъдат върнати

Напрежението в граничния район избухна, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган в края на февруари реши да прекрати едностранно споразумението за бежанците с ЕС от 2016 г., вследствие на което стотици мигранти се насочиха към границата с Гърция.

Те лагеруваха там почти месец, като често се стигаше до сблъсъци с гръцките гранични служители и полицията, която препятстваше влизането им на територията на страната.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП