Така случаите в страната вече са общо 1171

90 са установените случаи на заболели с коронавирус у нас за последните 24 часа. 21 от тях са в болница. Увеличението е с 8,3% спрямо вчерашния ден. Излекуваните пациенти са 193. 13 са областите със заболели в страната, а активните случаи са 890.

Лекарството за ебола не помага срещу COVID-19

Сред новозаразените са и 10 деца: в Благоевград – три, в София – две, във Видин – две, в Кюстендил, Перник и Бургас – по едно. Те не са хоспитализирани. Всички са в леко състояние, със симптоми на грип, уточни ген. Мутафчийски. Той поясни, че при най-малките пациенти болестта протича леко, но се изчиства много трудно. Първото болно дето от Бургас повече от месец не можело да изхвърли вируса.

Расте броят на заразените медици и вече е 129 или 11% от всички заболели. Новите случаи са 34. Особено тежка е ситуацията във Видин, където имам 12 нови случая на заразени медицински работници.

От всички 90 новозаразени у нас най-много са от София - 29, като от тях амбулаторни са 26-ма, а трима са приети в болница – двама във ВМА и един в „Пирогов“. Във Видин са установени 18 случая, в Плевенска област – 12, от които 9 са от завод „Мизия“ и трима контактни на работещи в предприятието; в Благоевград - 11 случая, в Кюстендил и Сливен – по 5, в Русе – 3, в Ямбол – 2, в Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив – 1. 

НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Говорят медиците, които създадоха лаборатория за седмици

Излекуваните са 193-ма или 16,5% от всички заразени. Изчистилите се от вируса в последните часове са трима – двама пациенти от Инфекциозна болница в София и един от Враца.

 

 

„Щабът не затваря нито един град. Ние докладваме на правителството и то взима решение за затваряне на град. По повод на предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията. В България има едни от най-либералните мерки, дано да не ни се отплатят лошо“, коментира ген. Мутафчийски.

Той заяви, че тестванията продължават. Повечето новооткрити случаи са в изследваните огнища. При случайните тестове повечето са отрицателни - на 200 има само една положителна проба.

Доц. Ангел Кунчев добави, че всички практикуващи стоматолози в Бургас са тествани за коронавирус.

От Щаба се опасяват, че лабораториите, където се обработват тестовете, също работят при надхвърлен капацитет, а специалисти няма.

Кога ще отворят парковете в София?

 “Той отдавна е надхвърлен и във ВМА и в Националния център по заразни и паразитни болести. Друг е въпросът, че колегите най-вероятно ще издъхнат там”, обясни проф. Мутафчийски.

Все още не е ясно дали у нас има случай на повторно заразяване. От Щаба обаче подготвят документ, който ще разреши на болниците да правят опити с плазмафереза.

“Плазмафереза може да се прави. Плазмата е продукт, който може да се замразява и да се пази с месеци. И когато е от хора с имунитет, има много добър ефект”, допълват от Щаба.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!