Много от кандидат-студентите останаха недоволни

Окончателно - кандидатстването за специалност „Право” в Софийския университет ще става само с оценката от матурата по български език и литература. Това стана ясно след като правителството отмени писмените изпити по български език и история като мярка срещу коронавируса.

Окончателно: С оценка от матурата може да се кандидатства „Право”

С приетото решение от правителството всеки университет ще има право да реши как да организира приема в специалност „Право” без да провежда писмените изпити. Висшите училища могат да изберат друг формат или да разчитат само на матурите. Софийският университет беше един от първите, които обявиха, че ще приемат само с оценката от Държавния зрелостен изпит по български език. Тя ще бъде умножена по три плюс оценката от дипломата по едно. Много от кандидат-студентите обаче останаха недоволни.

С МАТУРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ: Ще се промени ли качеството на образованието?

Решението за отпадането на изпитите дойде непосредствено преди провеждането на матурите. Кандидат-студентът Мирон се е подготвил и за двата варианта, но съжалява, че му се е наложило да дава пари за частни уроци.

„Това за мен е нож с две остриета, защото родителите ми са дали не малко средства, за да мога да се подготвям. От друга страна, съм на мнение, че тези изпити и всичките теми, които трябва да се назубрят, не са оптималния начин, по който човек трябва да се прецени дали е годен за дадена специалност”, смята той.

Мария също се подготвя от години за тези изпити, но подхожда с разбиране към създалата се ситуация. „Разбира се, за някои университети, те се провеждат онлайн, но лично за Софийския, особено по история и български език, не мисля, че има подходящи условия да се направят в онлайн среда. Това са много сложни изпити и може много лесно да се препише”, каза тя.

Нели Бачева, която е завършила Юридическия факултет тази година, смята, че прием с матури е недопустим. „Той е най-лесният, но не е удачен, защото в обществото остава едно чувство на несправедливост. Малко се губи доверието в авторитета на тази толкова трудна специалност”, посочи Бачева.

От МОН обмислят матурата да стане вход за всички университети

От университета са категорични, че няма да позволят с падането на изпитите да падне и качеството на образованието. 

„Големият проблем на юридическото образование не е в приема, а в изхода. В големите юридически университети в света дори няма изискване относно приема - като специални изпити. След това обаче фунията се стеснява много и завършват само най-добрите. За справка мога да кажа, че в Юридическия факултет на СУ с випуска си завършват не повече от 85% от постъпилите”, коментира деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски” проф. Даниел Вълчев.

„Известно е, че в повечето други юридически факултети в страната се влиза лесно. Нека да видим тази година ако се влиза по-лесно в Юридическия факултет на Софийския университет, дали това няма да даде по-добри резултати”, посочи преподавателят проф. Атанас Семов.

Лятната сесия в Софийския университет ще бъде онлайн

Според професор Семов трябва да бъдат въведени единни изпити за прием във всички Юридически факултети в страната. По-важното обаче било да има еднакви Държавни изпити за завършващите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.