Това стана с декларация от трибуната, представена от лидера на левицата Корнелия Нинова

Решението на Върховния административен съд, че няма категорични данни за чума по животните в Странджа, стана повод за напрежение и остри реакции в парламента. А от БСП поискаха за бъде изслушан премиерът. Това стана с декларация от трибуната, представена от лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя заяви, че сега е време за отговори на следните въпроси: Защо излъгахте, че има чума по животните в Странджа? Защо ги избихте? Защо заличихте труда на десетки семейства? Защо обезлюдихте района? Защо излъгахте Европа?

Депутатите имат 2 седмици да предложат нов състав и ръководство на КЕВР

"Беше плод на страхове, но остава въпросът "Защо?". Време е за справедливост. И за да няма нови приказки за преврати, ще извикаме Бойко Борисов да обясни какво направи и защо”, коментира Нинова.

Решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чумата по дребни преживни животни, а заболяванията по животните не подбират кой е бил на власт, заяви земеделският министър Десислава Танева в отговор на въпроса на Нинова. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще изпълни съдебното решение без какъвто и да е коментар, увери земеделският министър, цитирана от БГНЕС.

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ: Депутатите с коментари за снимките на Борисов и дрона на Радев

Танева уточни, че оспорваната по съдебен ред от фермерката заповед се е отнасяла единствено до заличаването на животновъдния обект, който отново ще бъде вписан със съответните бройки животни. „Но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила и тя не е предмет на настоящото решение“, заяви още Танева.

Според нея в мотивите си съдът ясно признава за наличието на две заразени животни в обекта, с което на практика се потвърждава и регистрираното огнище.

„Да не създаваме послания, които нямат нищо общо с факти, действителност и законодателство“, призова Десислава Танева. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.