Управляващите предлагат промени, с които целят изсветляване на икономиката

20 000 лева глоба за работа в сивия сектор. Управляващите предлагат ревизия на Кодекса на труда, с която се залагат по-високи глоби за нерегламентиран труд. Целта на промени е изсветляване на икономиката и повече права за работниците.

Новите текстове предвиждат при нарушение, свързано с нерегламентиран труд, санкциите за работодателя да бъдат между 15 и 20 хиляди лева. Според работодателските организации няма гаранции, че по-високите глоби ще доведат до намаляване на нарушенията.

Предлага се също тези, които за първи път постъпват на работа, да могат да ползват платен годишен отпуск при трудов стаж от 4 месеца, а не както беше до сега минимум 8.

При недеклариран труд, работодателите ги грозят по-строги санкции. През изминалата година са наложени 2067 глоби на фирми за работа без трудов договор.

Минималната работна заплата ще се договаря по професии

„Целта е да има по-висока превенция на този тип нарушения”, заяви социалният министър Деница Сачева.

Работодателите подкрепят мярката и въпреки това смятат, че ще има фирми и работници, които ще нарушават закона. 

„Не е сигурно, че увеличеният размер на санкциите ще доведе до повишаване на случаите на спазване на трудовото законодателство. Санкцията е в сериозен размер и с натрупване би нанесла сериозни щети върху бизнеса”, заяви Добрин Иванов, АИКБ.

А обект на проверки най-често са рисковите сектори.

„Това се секторите строителство, ресторанти, хотелиери, селско стопанство. Организираме там най-интензивен контрол”, заяви Дина Христова, Инспекцията по труда.

Предвижда се и промяна в трудовите права на учителите. А целта е справяне с недостига на педагози, който се наблюдава и в момента.

Промените предвиждат още безплатна храна за работещите нощни смени, а където има колективно трудово договаряне, извънредният труд да се увеличи до 300 часа годишно.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.