Според специалисти подобен експеримент може да навреди трайно на зрението

Видео в социалните мрежи привлече общественото внимание. То е на пръв поглед забавно, но на втори - опасно, особено имайки предвид, че гледанията му са близо 9 милиона. Авторът е 18-годишният инфлуенсър Алекс Симсън, който показва как с лимонена киселина може да променим цвета на очите си.

ОПАСНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: Kiki Challenge - новата мания в мрежата

„Идеята за видеото беше напълно спонтанна. Бях прочел в Google за такъв вариант - да смениш окото си с лимонена киселина. Затова реших да направя подобно видео. Тук трябва да уточня, че то е заснето с цел забавление и крайният резултат е контактна леща. Видеото не е истинско. Дори не съм го пробвал и не препоръчвам на никого да прави това. Може би има доста хора, които са се заблудили. Опитах се да обясня в коментари”, разказа Алекс.

Той споделя, че клипът е заснет само за ден, а не за 10, както е написал. За целта просто сменя облеклото си, а различният цвят на окото е от поставяне на цветна контактна леща.

Пиенето на плодов чай и вода с лимон вреди на зъбите

„Може би не съм първият човек, който прави опасно видео. Щом го има в Google, не смятам, че може да навреди до такава степен. Всеки един човек прави грешки, може би моята беше да публикувам нещо, без да се съобразя, че може някой да пострада. Не очаквах да има толкова много гледания”, сподели още инфлуенсърът.

Оказва се, че Алекс Симпсън не е единственият, който публикува подобно видео. Дали лимонената киселина е вредна за очите, обясни доц. д-р Александър Оскар, директор на Клиниката по очни болести към Александровска болница.

Да помогнем на очите си, ако работим от компютъра вкъщи

„Това не е никак забавно, а е изключително опасно, защото лимонената киселина е силен дразнител на окото. От такъв нелеп инцидент може да се стигне до тежки усложнения, включително и загуба на зрението. Лимонената киселина има силно въздействие върху очните повърхности, причинява силна болка, може и да увреди необратимо очните структури”, обясни той. За щастие, засега няма регистриран пациент, който да е опитал интернет предизвикателството.

Доц. Оскар сподели, че не е чувал за метод на смяна на цвета на очите. Той изрази надежда, че младежите у нас няма да се подведат по тенденцията.