САЩ приближават три милиона случая на заразени

За един ден - 60 хиляди нови случая. Това е печалният рекорд, който поставиха Съединените щати.

Коронавирусът се завърна с пълна сила и новите прогнози сочат, че до края на пандемията, само в Америка ще починат над 200 хиляди души. Освен непосилна задача за болниците, епидемията предизвиква и все по-бурни реакции срещу налаганите карантинни мерки, както се случи снощи в Белград.

Президентът на Бразилия е с COVID-19

В сръбската столица цяла сутрин чистиха следите от бунта снощи. Останки от подпалени автомобили и следи от сбиванията подсказваха за драматичните събития през изминалата нощ. Идеята за нов полицейски час заради увеличаване на броя на заразените беше повода за безредиците. "Нормално е хората да са недоволни. след всичко което стана напоследък, търпението им се изчерпа. Не искат да стоят затворени у дома. Но за чупенето на града не съм съгласен. Против това съм", сподели Зоран Милакин.

"Не съм изненадана от събитията. Много са изнервени и двете страни. Ситуацията с пандемията не е тежка само тук, а по целия свят. Но на Балканите сме така, знаете как е", каза Славица Попович.

Президентът Вучич каза вчера, че ще се въвежда нов полицейски час по-късно през седмицата. Днес беше по-уклончив и допълни, че трябва да се мисли и за икономиката. А в Съединените щати поставят рекорд след рекорд. Нито една държава по света няма толкова много заразени."Не сме нагазили до коляно, а поне до кръста. Ако не вземем решителни мерки, скоро ще се давим", обясни Лари Брилиънт, епидемиолог.

Мексико надмина Италия по брой заразени с коронавирус

Президентът Тръмп отново направи опит да постави акцентът върху положителното. Той написа, че жертвите на болестта са в пъти по-малко. Хора от собствения му кризисен щаб казах, че това е пожелателно четене на данните."Намаляващият брой на починалите е самозаблуда. Има толкова много фактори, които трябва да се отчетат. Не изпадайте в безкритично самодоволство”, коментира Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания.

Последният модел на Университета Уошингтън сочи, че до есента болестта ще убие поне 208 хиляди американци.

А в Бразилия започнаха да тестват цялото правителство за коронавирус. Президентът Жаир Болсонаро се оказа заразен. Сега тече проверка дали е предал болестта и на министрите, с които се е срещал напоследък. Самият Болсонаро, който е голям противник на ограниченията заради вируса, каза че е пил хидроксихлорохин и вече е по-добре. Учени твърдят, че противомаларийното лекарство не помага срещу коронавируса. Болсонаро ще е под карантина 2 седмици.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК