Гражданите са недоволни от нов закон за налагане на изолация

Стотици пациенти с коронавирус в Румъния напуснаха болниците след решение на съда срещу задължителната хоспитализация, предаде БГНЕС. 

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

Парламентът реши да приеме нов закон за налагане на изолация на фона на скока на инфекциите. Законодателите гласуваха в подкрепа на новите правила, които предвиждат кога хората могат да бъдат поставени под карантина или задължителна самоизолация. Законът позволява на тези под карантина да оспорват решението в съда.

"Ние приемаме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, но го правим, за да защитим животи", заяви Йоан Купса, депутат от управляващата либерална партия.

Румънски учени са готови с формулата на ваксина срещу COVID-19

Решението на парламента следва решение на Конституционния съд, което влезе в сила миналата седмица. Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушава основните им права и това не може да стане само с правителствен указ. В резултат на решението 624 пациенти, които са дали положителни проби, са поискали да напуснат болниците и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Татару.

Освен това, повече от половината от 50 000 души, подложени на задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, каза Татару.

Заразените с COVID-19 в света надхвърлиха 12 милиона

Румъния, която е една от най-бедните членки на ЕС, отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията в страната. Общият брой на заразите в държавата с население от около 20 милиона души достигна 30 789, като 1834 души са починали.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си