Това стана ясно от извънреден брифинг пред здравното министерство

Отпадат ограниченията за нощните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки. В дискотеките и клубовете ще се допускат не повече от един човек на квадратен метър. Освен това, на влизане персоналът ще мери температурата на клиентите.

Груповите тържества на открито и закрито също се разрешават, без ограничение в броя на гостите.

Новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев идва след среща със собственици на заведения и влиза в сила от утре. От браншът поискали разговор със здравните власти, след като дни наред е имало струпване на хора по площадите, които не спазват противоепидемичните мерки.

Връщат част от мерките срещу коронавируса (ВИДЕО)

Отсега нататък, при повишаване броя на новите случаи на коронавирус в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации, каза на брифинг. 

„Заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не смятаме че сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а заетите в него са 80 000”, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

 

 

„След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията”, допълни Алибегов.

Той уточни още, че посетителите на заведенията ще продължат да влизат в заведенията без маски, персоналът обаче ще работи при спазване на всички мерки. 

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.