Снимка: iStock
Проучване показало връзката между L-цистеина и симптомите на махмурлука
Консумацията на продукти с високо съдържание на аминокиселината L-цистеин може да намали симптомите на махмурлука, твърдят финландски учени.
L-цистеинът се съдържа в големи количества в суровите яйца, суровите слънчогледови семки и зеления грах.
Как алкохолът влияе на човешкото тяло?
Учени от Финландия направили експеримент, в който доброволците с признаци на махмурлук били разделени на две групи. На едната дали таблетки L-цистеин, а другата ползвала плацебо. Количеството алкохол, който участниците изпили в рамките на три часа, бил равен на 1,5 грама на килограм тегло.
Проучването показало връзката между L-цистеина и снижаването на симптомите на махмурлука. Оказало се, че аминокиселината намалява главоболието, усещането за гадене, стреса и тревогата.
Булка изгони майка си от сватбеното тържество
Подчертава се, че това е първото изследване в света, в което се открива, че проста аминокиселина като L-цистеина намалява симптомите на махмурлука, съобщава университетът в Хелзинки.
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.