Москва обвини американските военни, че са се опитали да попречат на руските патрули

Четирима американски войници са леко пострадали след сблъсък с руски сили в Сирия. На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как руски военни автомобили и хеликоптери притискат американски бронирани коли.

От външното министерство в Москва заявиха, че Съединените щати са били предупредени за преминаването на руските военни. Националният съвет по сигурността на САЩ посочи, че това е поредна провокация на Русия.

 

Не за първи път се стига до леки конфронтации без оръжие между американски и руски военни на територията на Сирия. Разликите в интересите на двете страни са значителни. Фокусът на Вашингтон - природните богатства в региона. Те подкрепят и създаването на независими кюрдски територии в Сирия и съседните държави.

„Американците там, което правят, е опазване на наистина богатите на петрол залежи, които в момента са под кюрдски контрол. По този начин опъват нервите и на сирийското правителство, и на президента Ердоган”, коментира бившят министър на външните работи Милен Керемедчиев.

 

 

Въпросът обаче е дали Съединените щати имат правомощия да бъдат там. „Какво правят Щатите там? Сирия е суверенна държава, която има точни граници. Кюрдска територия - няма такава. Има територия на Сирия. Една от целите им беше да създадат една такава територия. Кюрдистан от кого ще се ръководи, ако се създаде? Разбира се, от Щатите”, смята журналистът Мадж Алгафари.

От своя страна Русия е в Сирия заради близките си политически отношения със страната. Армията на Москва е в региона по покана на президента Башар Асад.

„Русия се намеси в Сирия заради поканата на легитимно избрания президент Башар Асад. Отношенията между Сирия и Русия са открай време - много топли, дружелюбни и приятелски. Тя досега не е създала никакъв конфликт. Сирия си върви и се развиваше”, добави още Алгафари.

Тръмп удължи с година санкциите срещу Сирия

„Русия има все по-големи претенции върху това Башар Асад и неговият режим да контролират цялата територия на Сирия”, посочи Керемедчиев.

Експертите подчертават, че в политическата игра в региона има и още един участник - Турция. Подобни конфликти в региона могат да застрашат стабилността на мира.

„При всяко укрепване на позициите на кюрдите с американска помощ Турция моментално ще реагира”, прогнозира бившият министър на външните работи.

„Понякога едно такова малко нещо може да подпали света. Ако си посегнат една на друга, ще стане трета световна война”, допълва Алгафари.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.