Заради инцидента влакът престоял на гарата повече от час

Опасна ситуация с пътнически влак.  Тази сутрин неизвестни са счупили предното стъкло на пътническия влак от София за Бургас. Инцидентът е станал в движение, докато композицията се е движила с близо 80 километра в час. И двамата машинисти са ранени.

Инцидентът е станал около 8.10 тази сутрин между гарите Белово и Септември при разминаването на два влака. От последния вагон на експреса от Стара Загора  за София е хвърлен предмет срещу идващия насреща бърз влак за Бургас.

„При разминаване на двата влака в междугарието Белово – Септември, те са се движили със скорост до 80 км/ч. От последния вагон изхвърлят балон с вода. Според мен в него е имало и твърд предмет, който да нанесе такива сериозни поражения. Помощник-машинистът е с наранявания по двете ръце и по врата”, обясни началникът на Локомотивно депо – Пловдив Стоян Златев.

Счупено е челното стъкло на локомотива. Ранени са двамата машинисти. Като по-сериозно пострадал е помощник- машинистът. Той е с наранявания по ръцете и врата. Има и попаднали стъклени частици в очите. Мъжът е приет за лечение в "Пирогов".

Влакът стига до гара Септември, където линейка на Спешна помощ преглежда двамата пострадали машинисти.единият от тях е откаран в здравно заведение. А влакът остава близо час на гарата. Полицията спира експреса, от който е хвърлен предметът на гарата в Белово, и започва да разпитва пътниците, но не е установила извършителя.

 

 

Според Дончо, който от 32-години е локомотивен инструктор истинско чудо е, че инцидентът е без по-тежки последствия. Защото такава ситуация може да застраши и живота на пътниците.

„Това е абсолютен атентат към транспорта, застрашаващ живота и здравето на пътниците”, смята локомотивният машинист Дончо Спасов.

Влак удари кола на жп прелез край Две могили

От дружеството заявяват, че подобни прояви са тежко посегателство не само върху имуществото на БДЖ и локомотивния персонал, а застрашават живота и здравето на пътниците от влака. Допълват, че се надяват срещу извършителите да бъде упражнена цялата строгост на закона.

От началото на годината до момента вандалските актове на хвърлени камъни и твърди предмети по пътническите влакове са 61. От тях 58 са завършили с серизони материални щети, съобщиха от държавната железница за NOVA. Това е ръст от 49% спрямо миналата година. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.