Полицейското присъствие в района е засилено

Ескалация на напрежението по време на третия национален протест в София. На пл. „Народно събрание” недоволните се сблъскаха с полицаите. Демонстрантите настояваха да преминат през кордона, за да стигнат до Паметника на Незнайния воин. Към органите на реда полетяха бомбички и бутилки. По неофициална информация на NOVA има трима ранени полицаи. Няма данни за пострадали протестиращи. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК 

За NOVA директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обяви, че протестът на площад "Народно събрание" е нерегламентиран.

"Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на „Да, България” както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад „Независимост” и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие", обясни за NOVA ст. ком. Хаджиев.

Бомбички, бутилки и павета полетяха към полицаите на протеста в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него случващото се пред сградата на Народното събрание цели само ескалация на напрежението. "Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния воин по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон”, каза още директорът на СДВР.

По думите му по-рано през деня един човек е задържан на изградените ККП-та. "Получихме информация, че на протеста има провокатори", допълни шефът на СДВР.

Малко по-рано отново пред старата сграда на Народното събрание възникна напрежение между протестиращи и полицаи. Малко след 21.00 ч., при пристигането си, недоволните запалиха свещи и фенери пред парламента на площад „Народно събрание”. Пред сградата имаше кордон от униформени. Недоволните се хванаха за ръце и направиха жива верига пред полицаите.

 

 

СДВР: Протестът на площад "Народно събрание" е нерегламентиран

Междувременно пред Руската църква се стигна до напрежение, но без сериозна ескалация. 
Полицаи с щитове и каски бързо се прегрупираха от пространството при храм-паметника „Св. Александър Невски” към Народното събрание и ъгъла с главната сграда на БАН.

По-рано днес недоволните започнаха да се събират след 17.00 ч. пред сградата на Президентството. По повод Деня на Независимостта на България протестът започна с химна на България. Движението по булевард „Цар Освободител” беше блокирано, а полицейското присъствие в „Триъгълника на властта” засилено. 

 

 

В района има поставени КПП-та, на които органите на реда проверяват щателно личния багаж на протестиращите. Полицаи, облечени с жилетки с надпис „антиконфликт”, пазят сградата на НС. 
Част от протестиращите, начело с БОЕЦ, се отделиха от множеството и тръгнаха на шествие и блокираха „Орлов мост” малко след 20.40 ч.

Снимка: Мариана Торманова, NOVA

Часове преди началото на протеста полицаи претърсиха палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива”. Той се намира пред сградата на бившия Партиен дом. Там органите на реда намериха и иззеха бутилки с физиологичен разтвор. По думите на майките той се използва от медицинско лице за промиване на рани.

Откриха физиологичен разтвор в палатките на майките от „Системата ни убива“

„Дойдоха около 20 полицаи и започнаха да ровят в палатките. Взеха физиологичен разтвор, части, с които укрепваме палатките и празна туба от бензин. Казаха, че след края на протеста ще ни върнат всичко”, обясни Вера Иванова от „Системата ни убива”.

 

Снимка: Стоян Нешев, NOVA

 

 

Репортери: Мариана Торманова, Стоян Нешев

Протест блокира Дунав мост (СНИМКИ+ВИДЕО)

75-а поредна вечер на протести в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.