Стефан и синът му Максим сами си построиха лодката

Българи - баща и син, успяха да прекосят Атлантическия океан със собственоръчно направена гребна лодка. Стефан Иванов и 16 - годишният му син – Максим,  изкараха в открито море 105 дни.

Въпреки опасностите и хилядите неизвестни в открито море, Стефан предава страстта си по плаването и на своя син. И така , на 14 юни, двамата се отправят на най-голямото приключение в живота си.

“Здравейте, аз съм Стефан. Намираме се в Портимао, Португалия, откъдето ще тръгнем след ден или два, с лодка, която аз и синът ми сами построихме”, заяви Стефан Иванов.

Лодката е дълга 6,5 метра и е широка почти 2 метра. Покрита е с фибро стъкло.

Българин подобри световен рекорд по плуване

Със саморъчно сглобена лодка, двамата тръгват към неизвестното. Крайната цел на пътуването са бреговете на Барбадос. Двамата вече са там, невредими, като изминават над 8200 км. Пътуването не тече като по вода, а двамата няколко пъти се срещат лице в лице със смъртта, защото попадат в тропическа буря.Но са подготвени:

„При много силен вятър и вълни, използваме ето този парашут, който е специално създаден за вода. Прикрепя се с въжето към самата лодка”, разказва Стефан.

Австралийка подобри рекорда за преплувания на Ламанша (ВИДЕО)

След като 88 дни не виждат никой друг, Максим и Стефан посрещат и рождените си дни сами в средата на океана. А вместо торта, почерпката се състои от риба, с която се изхранват по време на цялото пътуване. Цялото пътуване на двамата е с кауза. Със своето пътешествие те се надяват да популяризират темата за донорството като накарат повече хора да се замислят в това, че могат да помогнат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.