Той обвини и германската полиция във „фашизъм“

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че френският му колега Еманюел Макрон се нуждае от „психиатрично лечение“ поради враждебността си към исляма, съобщи в. „Сабах“.

„Какъв е проблемът на Макрон с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от лечение за психично здраве ”, каза Ердоган на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в централната провинция Кайсери.

Макрон: Ще живеем с COVID-19 поне до следващото лято

„Какво може да се каже на държавен глава, който се отнася по този начин с милиони членове на религиозно малцинство в своята страна? На първо място, (той се нуждае) от психиатричен прегред “, добави Ердоган.

Франция наскоро започна мащабен лов на вещици срещу мюсюлманската общност, след като Макрон нарече исляма проблематична религия, която трябва да бъде ограничена. Много неправителствени организации и джамии бяха затворени през последните две седмици, докато нападенията срещу мюсюлманите достигнаха своя връх.

Ердоган също обвини германската полиция във „фашизъм“ заради неотдавнашната полицейска акция над берлинска джамия.

„Европейският фашизъм достига ново ниво с подобни атаки срещу собствените си граждани“, каза той.

Германската полиция нахлу в джамията Мевлана и няколко други места в Берлин в рамките на разследване на измама със субсидии за коронавирус, съобщи в четвъртък турската обществена телевизия на немски език TRT Deutsch. Турските власти категорично осъдиха случилото се, наричайки го „грозен акт“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.