Срещу подсъдимия са повдигнати четири обвинения

Започна делото за убийство на 18- годишната Андрея от врачанското село Галиче. Престъплението от 11 януари тази година потресе с жестокостта си хората от цялата страна. Момичето беше намерено мъртво в началото на тази година, а денонощие след това беше задържан и заподозрян – непълнолетен тогава местен жител.

Врачанският окръжен съд даде ход на процеса, по който срещу подсъдимия са повдигнати 4 обвинения. Делото се гледа при закрити врата заради ковид- мерките.

Отложиха делото за убийството на Андреа от Галиче

Окован и с качулка на главата обвиняемият влезе в съда през задния вход докато пред сградата близките на убитото момиче протестираха. Няколко от роднините обаче го забелязаха и тръгнаха към него.

„Исках да го видя отблизо. За пръв път го виждам след случилото се. Престъпник! Изрод! Какво да кажа?! Искам справедлива присъда за него“, казва братовчедът на Андреа.

Защитата пое служебно назначен адвокат, който е трети поред, ангажиран в процеса. Пред него обвиняемият се разкаял.

„Да, съжалява за извършените деяния. Обаче подлежи на доказване, защото са няколко обвинения за извършени няколко престъпления. Кое е извършено и кое не е извършено - това подлежи на доказване по реда на съдебното следствие”, обясни служебният защитник Калин Кънчев.

 

 

Защитата и обвиняемия се съгласили в процеса да не бъдат разпитвани свидетели, а при постановяването на присъдата да се ползват техните показания и заключения от досъдебното производство. Според източници на NOVA обаче в залата подсъдимият признал за убийството, но отрекъл да е изнасилвал Андреа.

„Това, което съм видял, не мога да го забравя! И после за това – 10 години! И той ще излезе в силата си и какво правим?! Той ще дойде на село. Ще ни е страх всичките, нали? Защото аз имам дете, другите имат деца“, разказват свидетели.

На протеста дойдоха и хора, които никога не са се срещали с Андреа.

„Не се познаваме лично, но просто съчувствам на всичките й близки. В потрес съм! Още не мога да го проумея това нещо – младо момиче, което тепърва й предстоят най-хубавите години от живота“, казва Стефани Петрова.

Затова и тя, и близките разчитат на съда.

„Единственият вариант за решение е максимална присъда. За такова деяние дори и максималната присъда не е логична, защото един невинен човешки живот е отнет несправедливо“, казва приятелят на Андреа – Мирослав.

Утре съдебното заседание продължава с изслушване на вещите лица, изготвили две от експертизите по делото.

Тръгва делото срещу задържания за убийството на Андреа от Галиче

12 години затвор грозят задържания за убийството на Андреа в Галиче

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.