Екип на NOVA направи тест в лаборатория

Маски и шлемове без реална защита заливат пазара, показват проверките на контролните органи. Екип на NOVA направи тест в лаборатория, за да провери доколко ни пазят предпазните средства. Отговорите представя Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

С ръста на случаите на заразени с коронавирус, предпазните средства менте стават все повече. Най-често проверяващите се натъкват на маски и шлемове без задължителна маркировка, разминаване между реалната и обявената степен на защита, както и липса на каквато и да е информация за производителя. А огромна част от фалшивите продукти се предлагат в интернет.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Използваните маски - развъдник на бактерии (ВИДЕО)

Влизаме в ролята на клиент и купуваме няколко вида от най-популярните маски. С част от тях се снабдяване от търговската мрежа – от аптеки и магазини, а други поръчахме онлайн.

Според офертите в интернет, на които се спираме, маските осигуряват максимална защита, изработени са от качествени материали и служат за многократна употреба. Купуваме от най-високия клас – средна цена 15-16 лв. след намалението.

Показваме офертата от интернет на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. През последните седмици екипът й прави изпитвания на десетки видове маски.

„Обещават степен на защита 90-98 %, като пишат, че имат протокол от научна организация. Ние поискахме тези протоколи, но там никъде не пише до каква степен е защитата и до каква степен вирусът може да премине през тези маски”, обясни тя.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Носим ли маски на закрито? (ВИДЕО)

Доколко реална е обявената на етикета защита ще проверим с различни изпитвания. Първо, чрез т.нар. аерозолен метод, при който впръскваме спрей през самата маска. Следим доколко капчиците ще проникнат през повърхността на закупените от нас изделия.  

„Едната страна се намокря изцяло, другата е частично запазена. Степента на защита е средна”, поясни Долашка.

Постигнатата защита обаче не се доближава до обещаната, категорична е професорката. Тук риск създава и материята, тъй като синтетичните тъкани могат да предизвикват алергии и различни раздразнения на кожата.

„След като попаднат върху маската аерозолите с вирусите се съдържат върху повърхността, а част от тях преминават през плата. Имат определена степен на защита, но не толкова силно изразена. Когато се каже 98 %, това значи, че си напълно защитен, а не наполовина”, смята Долашка.

Агенция „Митници” дарява близо половин милион предпазни средства

Повтаряме експеримента и с маска с филтър от активен въглен.

„Всичко, което вие издишате, се поема обратно. Ако извадя активния въглен, ще видим, че той е абсолютно сух”, каза професорът.

В този случай нивото на защита многократно се повишава, категорични са учените от БАН.

Проверяваме нивото на защита и при маска за еднократна употреба, закупена от аптека.

„При обикновената маска се вижда как аерозолите се разпръскват. Естествено, че има определена степен на задържане, но тук е важно къде са се задържали самите вируси. Когато те останат в намокрената част, има риск ние да ги вдишаме. Защитата е ниска – около 30 %”, твърди проф. Павлина Долашка.

Препоръката тук е да сменяме често този вид маски – през 2-3 часа, за да не преминат капчиците от околната среда към лицето ни.

На какви други изпитания подложихме маските – гледайте във видеото.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.