Вижте какво още показаха резултатите

Маските, които периодично слагаме на лицето си, без да ги почистваме, преливат от бактерии. Това показа експеримент на NOVA. Съвместно с учени от Института по микробиология взехме натривки от различни маски. Екипът ни занесе няколко от тях в института.

27 милиона маски са иззети при операция на Европол

 Даваме на учените две от тях – едната е напълно стерилна, а другата – мръсна, съхранявана в дамска чанта, и слагана многократно в обществения транспорт, магазини и аптеки. Резултатите излизат два дни по-късно. Мръсната маска буквално прелива от всякакви бактерии, смъртоносни все пак няма.

„Има огромно бактериално съдържание, както очаквахме. Липсват три от най-опасните патогени – салмонела, ешерихия коли и хигиела. Но и тези, които сега са полепнали по маската, могат да бъдат изключително опасни”, каза директорът на Института по микробиология към БАН Пенка Петрова. 

„Има стрептококус, протеус, специес, които при определени обстоятелства могат да бъдат опасни, когато имунната система на човек е отслабена или компрометирана от някакво заболяване”, обясни Иван Иванов от департамента по „Обща микробиология”.

Фалшиви дезинфектанти на пазара у нас

А за да разберем коя страна на маската е по-мръсна, правим отделни натривки, взети и от двете й страни. Резултатът се оказва любопитен – по-мръсна е вътрешната страна, защото в нея сами издишваме милиони бактерии, които след това поглъщаме обратно.

„От издишания въздух маската се замърсява от микрофлората на устата, зъбите и храносмилателния тракт на човека”, каза Петрова.

Въпреки резултата, микробиолозите препоръчват носенето на вече използвана маска пред алтернативата да не се слага никаква. Според тях количеството бактерии, които човек би погълнал отново, не е толкова голямо, за да създаде голям риск за здравето.

Друго, което научихме от учените, е, че маските от изкуствени материи, които си шием сами, не предпазват изобщо.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.