Те дезинфекцират стаята за 15 минути

Като част от постоянните си усилия за справяне с разпространението на коронавируса и за предоставяне на необходимото оборудване на държавите членки, Европейската комисия закупи 200 робота за дезинфекция, които ще бъдат доставени на редица болници в Европа.

Учени от БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения

Болници от повечето държави членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи, които могат да дезинфекцират стандартните стаи за пациенти, като използват ултравиолетова светлина, в рамките на 15 минути. По този начин спомагат за предотвратяване и намаляване на разпространението на вируса. Процесът се контролира от оператор, който се намира извън пространството за дезинфекция, за да се избегне всякакво излагане на ултравиолетова светлина, съобщават от ЕК.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер заяви, че разработването на технологии може да създаде сили за промяна. „И виждаме добър пример за това в роботите за дезинфекция. Приветствам това действие, за да се помогне на нашите болници в Европа да намалят риска от заразяване — важна стъпка за ограничаване на разпространението на коронавируса“, добави Вестегер.

Турски учители разработиха робот помощник срещу COVID-19

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави, че Европа остава устойчива и солидарна по време на настоящата криза и предоставя защита на гражданите на ЕС. „След като осигурихме свободното движение на медицинско оборудване и производството на маски, сега предприемаме допълнителни конкретни действия. Ще внедрим роботи за дезинфекция в болниците, така че нашите граждани да могат да се възползват от тази потенциално животоспасяваща технология”, подчерта Бретон.

Бюджетът в размер до 12 милиона евро идва от Инструмента за спешна подкрепа (ИСП). Роботите се очаква да бъдат доставени през следващите седмици.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС