Македонският премиер смята, че споровете около историята ще бъдат преодолени

Всяко отлагане на интегрирането на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО води до реч на омраза и не е в интерес, нито на Скопие, нито на София. Това заявява македонският премиер Зоран Заев в интервю пред БГНЕС.

България остава твърда към Македония, но е готова на преговори

Според Заев споровете около историята ще бъдат преодолени, защото приятелството е необходимо и на двете държави.

"Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това", каза Заев

Още от интервюто на Зоран Заев очаквайте в Новините на NOVA в 19 часа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.