В рубриката ни "Моята новина" получихме много снимки и видеоматериали от белия зимен ден

Първи сняг за тази зима заваля на много места у нас. Обявени са жълти кодове за опасно време. В Северна България вали предимно сняг, а в Южна - и дъжд. Метеоролозите очакват и силен вятър в Източна България, който може да предизвика снегонавявания. Обстановката ще се усложни тази нощ и утре, когато минималните температури ще паднат значително. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За опесъчаването в София се грижат 185 снегорина.  До обяд придвижването в града беше затруднено навсякъде. Както обикновено първо бяха почистени големите булеварди и улици. Към момента градският транспорт се движи по разписание. Все още обаче има много вътрешно квартални улици и тротоари, които не са почистени.

„Сутринта не беше почистено. Машините се появиха след 06.00 ч.”, коментира шофьорът Карамфил.

„Народът не е като едно време да почисти с лопата сам. Представям си сутрин рано като тръгнат баби да пазаруват по време на „зеления” коридор какво ще стане”, каза Радка Петрова.

Източник: „Моята новина"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че почистването в София продължава.

„Почистени бяха повечето подходи към подлезите за пешеходците. Разпоредила съм да продължи и опесъчаване на тротоарите, които са прилежащи към софийски терени. Моля всички собственици на офиси и магазини да почистят тротоарите пред сградите си”, заяви тя.

Източник: „Моята новина"

В Югозападна България най-сериозно преваля в района на АМ „Струма” край Дупница. Затруднение в придвижването имаше само в сутрешните часове.  

Обилният снеговалеж в Северна България затрудни движението по старопланинските проходи. Пътните служби са в 24-часов режим на работа за почистване на важните пътни артерии.

Сняг заваля на Витоша

Във Враца първите снежинки заваляха още през нощта срещу понеделник. Снежната покривка през деня обаче стигна едва до 3-4 сантиметра заради температурите, които бяха около нулата. Снеговалеж имаше основно в планинската част на региона. В равнината валежът беше слаб и не натрупа снежна покривка. Пътните отсечки обаче навсякъде бяха мокри. Очаква се през нощта с падането на температурите на много места да се образуват заледявания и затова на водачите се препоръчва да бъдат внимателни.

Над 20 снегорина са ангажирани за почистването на „Прохода на Републиката”. Имаше обаче шофьори, които не бяха с оборудвани със зимни гуми. Затова част от тях закъсаха в преспите.

В следобедните часове снеговалежът над Централна Северна България се усили. В Горна Оряховица се стигна до отлагане на последния мач от 15-я кръг на Втора лига между местния отбор на „Локомотив” и „Лудогорец” 2. Служителите на стадиона така и не успяха да изринат снега.

Във Великотърновска област на 24-часова смяна са 100 автомобила, които поддържат близо 1000 километра републикански пътища.

В Русе най-големият проблем беше падналата гъста мъгла. Закъсали камиони предизвикаха задръствания по пътищата от Русе към Разград и към Силистра. Образуваха се опашки от чакащи автомобили. Стигна се и до няколко леки катастрофи. В ранния следобед движението беше възстановено. Към момента„Дунав мост” е почистен изцяло и в двете посоки. 

Снеговалежите на запад спряха следобед, на изток обаче все още превалява слаб сняг.

До края на седмица нови снеговалежи няма да има.   

Снимка: Румяна Попова, NOVA

Очакваме и вашите сигнали ТУК.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.