ОПЕК, Русия и другите съюзници, известни като ОПЕК+, ще проведат дискусии утре

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са постигнали съгласие за удължаване на съществуващото съкращаване на добива на петрол с три месеца от януари и ще работят, за да убедят съюзниците си от по-широкия формат ОПЕК+ да подкрепят този ход. Това съобщи днес министърът на енергетиката на Алжир Абделмаджид Атар, цитиран от "Ройтерс".

ОПЕК прогнозира свиване на световната икономика с 4,3% през тази година

Атар, който председателства ОПЕК на ротационен принцип, говори кратко преди министрите от ОПЕК да започнат да обсъждат политика, която ще позволи на производителите да се справят със слабото търсене през 2021 година заради кризата с коронавируса.

Има съгласие в ОПЕК за удължаване на сегашното съкращаване със 7,7 милиона барела на ден до края на март, е казал Атар според правителствената агенция "Алжери прес сервис".

Петролът поевтиня до под 40 долара за барел

ОПЕК, Русия и другите съюзници, известни като ОПЕК+, ще проведат дискусии утре, след като неофициалните разговори на ключови министри вчера не завършиха с постигането на консенсус.

Членките на ОПЕК отложиха за утре окончателното решение за добива на петрол на заседанието на групата ОПЕК+.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР