Ракетата е разработена за транспортиране на хора и 100 тона товар

Прототип на ракетата на SpaceX "Spaceship" експлодира при опит за излитане снощи, минути след нормалното изпитателно изстрелване от стартовия завод на компанията в Тексас. Унищожената ракета "Starship" е прототип на ракета с височина 52 метра, разработена от частната космическа компания на Илон Мъск за транспортиране на хора и 100 тона товар в бъдещи мисии до Луната и Марс.

Китайска революционна ракета-носител се приземи успешно (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ракетата експлодира при излитане на площадката при повторен опит след първи неуспешен. Тестовият полет беше предназначен да достигне височина от 12,5 км, за първи път задвижван от три новоразработени двигателя на SpaceX. Малко след катастрофата Мъск написа в туитър, че "налягането в резервоара за гориво е било ниско", "причинявайки висока скорост на контакт". Той добави, че SpaceX е получила "всички данни, от които се нуждае" от теста.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.