Петима спасени туристи и един загинал в Стара планина

Пет отделни инцидента само за ден станаха в централната част на Стара планина, в района на връх Ботев. Десетки планински спасители от двете страни на Балкана се включиха в издирвателните акции. Въпреки усилията им, един от туристите е починал, а трима са с тежки наранявания. Според спасителите не всички в планината са били с адекватно оборудване. Времето в Стара планина и днес е лошо с гъста мъгла и силен вятър.

Трима от пострадалите, единият от които е в тежко състояние, са откарани в болници в Плевен и Ловеч. Рано в неделя сутрин потегли група спасители от Сопот, Калофер и Карлово. Тя се опита да се изкачи по северозападния склон на Стара планина. Времето обаче се оказа опасно дори за живота на спасителите и операцията по прибирането на тялото на загиналия турист под връх Ботев беше прекратена.

Пет инцидента с туристи в района на връх Ботев, има загинал

Целта на спасителите беше да достигнат до вр. Жълтец, където се намира загиналият турист. Той се е подхлъзнал и е паднал от 300 м по склон. Не е имало възможност да бъде спасен, уточни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

„Недобрата екипировка и подготвеност на хората, както и недостатъчната информираност са сред причините за инцидентите”, информира Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба. 

 

 

„Много е лесно да си забъркаш коктейл неприятности. За него са нужни само няколко неща - самонадеяност, липса на екипировка и всякаква ориентация в метеорологичните условия. Вчера планината изглеждаше прекрасно, като диамант - картичка. Само че, когато някой не може да разчете картичката, става точно така”, категоричен беше кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски. 

Спасителната акция ще бъде подновена след два дни, когато се очаква времето в Стара планина да се подобри.

Репортери: Благой Бекриев, Виктория Бояджиева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.