Племената, обитаващи амазонските гори, бяха силно засегнати в ранните етапи на пандемията

Далеч от лабораториите на големите световни фармацевтични компании, посред бразилската дъждовна гора, амазонското племе каяпо в щата Пара се пази от COVID-19 с чай от увивни растения. По време на пандемията набезите на нелегални дървосекачи и миньори в амазонските гори се увеличиха и така потенциално излагат на риск племената, обитаващи горите. Племето каяпо твърди, че техният природен илач ги пази от заразата.

Бразилия реквизира спринцовки за ваксинационния си план срещу COVID-19

Кората на растението, което племето пази в тайна, се вари на чай, който се пие три пъти на ден в продължение на пет дни, обяснява По Ире, 23-годишен мъж от каяпо в село Пикани.

"Лекарството е много силно. След като го изпиеш, чувстваш слабост, понякога почервеняват очите и се появява главоболие. Но на следващия ден вече действа. Събуждаш се и се чувстваш добре", казва По Ире, който пил отварата, след като се оказал с положителен тест за COVID-19 през юли.

Макар да няма научни доказателства, че чаят може да надвие вируса, водачите на племето каяпо казват, че всички трябва да пият от него като профилактика срещу COVID-19. Инфекцията отне живота на близо 200 000 бразилци според официалните данни.

Според хората от селото чаят е най-добрият начин да се попречи на пандемията да заличи коренното население, което според тях получава ограничена подкрепа от федералното правителство.

Плажовете в Бразилия са препълнени в разгара на COVID-кризата (ВИДЕО)

Здравни експерти предупреждават, че пандемията от новия коронавирус застрашава коренното население заради ограничения или никакъв достъп до здравни грижи в амазонските гори и поради начина на живот, който прави трудно социалното дистанциране.

Племената, обитаващи амазонските гори, бяха особено силно засегнати в ранните етапи на пандемията в Бразилия миналата година.

"Държавните служби не се задействаха навреме, за да ни защитят и ни оставиха да се питаме дали изобщо ги е грижа за коренното население", каза О-е Каяпо Паякан, дъщеря на легендарния вожд на каяпо Паулиньо Паякан, който почина от COVID-19 през юни.

Бразилското здравно министерство заяви, че над 400 здравни работници наблюдават и се грижат за племето каяпо в Пара и че правителството снабдява селата със защитни маски и дезинфектанти.

Новият щам на COVID-19 вече и в Бразилия

Когато каяпо се разболеят, те обикновено първо прибягват до традиционните си цярове и се обръщат към конвенционалната медицина само, ако се наложи, казва д-р Дъглас Родригес, специалист по здравеопазването на коренното население във Федералния университет на Сао Пауло.

Според каяпо чаят облекчава симптомите на COVID-19, "защото в него има активни съставки или компоненти, които укрепват организма и го хидратират", каза той.

По официални данни в щатите Пара и Мато Гросо живеят около 12 000 каяпо. От началото на пандемията сред тях има по-малко от двадесет смъртни случая от COVID-19 според правителствената служба за здравеопазване на коренното население.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.