Предполага се, че именно той ще поведе консерваторите на парламентарните избори

Делегатите на онлайн конгреса на германския Християндемократически съюз избраха за нов председател на партията премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, предадоха осведомителните агенции.

Анегрет Крамп-Каренбауер наследява Меркел като председател на ХДС

Той получи 571 гласа, а съперникът му Фридрих Мерц беше подкрепен от 466 делегати. Така Мерц за втори път губи вътрешнопартийна надпревара за лидерския пост в ХДС - преди това, през 2018 г., той загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер.

Веднага след като резултатите бяха обявени, Лашет произнесе кратка реч. В нея той благодари на делегатите за доверието, а на конкурентите за честната борба. Искам да направя всичко възможно, за да можем да останем обединени тази година, за да може следващият канцлер да бъде от ХДС/ХСС, каза той.

Освен гласуването по интернет ще се състои и гласуване по пощата. Целта му е формално да потвърди резултатите от гласуването. Всички претенденти така или иначе предварително обявиха, че ще признаят резултатите от вота.

Германски политици обмислят пети мандат за Меркел

Тъй като канцлерът Ангела Меркел обяви, че няма да се кандидатира, предполага се, че именно новият лидер на ХДС ще поведе консерваторите на тазгодишните парламентарни избори. Не е изключено обаче двете длъжности да бъдат разделени - един човек да оглавява партията, а като кандидат за канцлер да бъде издигнат друг. Това ще се решава допълнително през следващите месеци. Засега официални изявления по тази тема не са правени.

През изтеклата година Лашет беше една от фигурите с най-значимо присъствие в германската политика. Като премиер на най-гъстонаселената германска провинция той постоянно беше в центъра на вниманието на фона на борбата с пандемията. Но решенията му невинаги бяха смятани за правилни, което се отрази на рейтингите му. В негова полза обаче е по-големият му управленски опит от този на конкурентите му. Петдесет и девет годишният политик е привърженик на курса на Ангела Меркел и се смята, че се ползва с най-голяма популярност сред съпартийците си.

С избора си днес делегатите на конгреса на практика изпратиха сигнал за приемственост, отбелязват агенциите.

До резултата се стигна след балотаж между Лашет и Фридрих Мерц.

На първия тур на гласуването богатият корпоративен адвокат Мерц спечели 385 от гласовете на 992-та делегати, участващи в днешния втори ден на конгреса. Лашет получи 380 гласа. Третият кандидат, външнополитическият експерт Норберт Рьотген отпадна от надпреварата след първия тур, защото получи подкрепата на 224 делегати.

Кои са възможните наследници на Меркел? (СНИМКИ)

Преди гласуването тримата кандидати представиха накратко кандидатурите си пред конгреса. В своето слово Лашет заяви, че партията не трябва да допуска в Германия да се създават нови разделителни линии.

"Трябва да говорим открито, но без да поляризираме", каза той. "Можем да победим само ако стоим в центъра." Той добави, че "много хора смятат канцлера Ангела Меркел за добър политик и едва след идва подкрепата за ХДС. Сега като партия се нуждаем от доверието на избирателите и трябва да работим, за да го спечелим, заяви Лашет.

Във встъпителната си реч Мерц отхвърли опасенията, че не е в крак със съвременна Германия, а Рьотген призова съпартийците си да се съсредоточат върху модернизацията на партията и страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща

Източник: БТА