Най-рязко е повишението при Ново село и Видин

Нивото на река Дунав се повишава в българския участък, но опасност за заливане няма. Причината за високите водни нива от последните дни е топлото време и падналите дъждове, които доведоха и до повишаване на нивото на реката, съобщават от Изпълнителна Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" /ИАППД/, информира БТА.

Към момента повод за притеснение няма, не може да се говори и за опасност от заливане на територии.

Корабоплаването се осъществява нормално, а фарватерът е обозначен от екипи на агенцията.
Най-рязко е повишението при Ново село и Видин, където повишението е било с около 65 см за едно денонощие. Причина за това е изпускане на по-голямо количество вода от Хидровъзел "Железни врата".

Опасност от наводнения във водосборите на няколко реки у нас

При Русе тази сутрин е отчетено ниво от 484 см, като повишението за последните 24 часа е 36 см. Очакванията на специалистите от дирекция "Хидрология и хидрометеорология" при Изпълнителна Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" са, че през следващите два дни нивото ще се повиши още, като при Русе, то ще достигне до 543 см.

СЛЕД БЕДСТВИЕТО: Започват да описват щетите от наводнението в с. Кости

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.