Сред темите, които обсъждат двамата дипломати е и случай „Навални“

В Москва започна срещата на руския министър на външните работи Сергей Лавров с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Сред темите, които обсъждат двамата дипломати е и случай „Навални“.

В началото на преговорите Сергей Лавров и Жозеп Борел констатираха лошото състояние на отношенията между Москва и Брюксел.

„Главният проблем, с които се сблъскваме е липсата на нормалност в отношенията между Русия и Европейския съюз“, заяви Лавров.

„Със сигурност нашите отношения са сериозно обтегнати и случаят „Навални“ е най-ниската точка в тях“, отговори Борел.

Във вторник Алексей Навални беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор за нарушения на разпорежданията на съда във връзка с негова условна присъда от 2014 г.

Русия експулсира дипломати, участвали в демонстрация в защита на Навални

Час преди срещата Лавров-Борел в московски съд започна ново дело срещу Навални– този път за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война.  През юни опозиционерът нарече „позор за страната и предатели“ участниците агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Сред агитаторите беше военният ветеран Игнат Артьоменко.

В първата си дипломатическа реч, новият американски президент Джо Байдън също засегна темата за отношенията с Русия и обеща нова ера в американската външна политика. 
   
"Разясних на президента Путин, че аз съм много различен от моя предшественик. Дните, в които Америка ляга по гръб пред агресивните действия на Русия - намеса в избори, кибер атаки, отравяне на граждани - тези дни свършиха. Няма да се поколебаем да накараме Русия да си плати и да защитим интересите на нашия народ", каза Байдън.

Кремъл определи коментарите за Русия на американския президент Джо Байдън като агресивни и неконструктивни. Въпреки това обаче Москва изрази надежда, че двете страни могат да оставят настрана различията си и да си сътрудничат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР