От управата на сградата твърдят, че пострадалата е заобикалила предупредителната табела

Видеозапис показа момента, в който леден къс падна и рани жена в центъра на София. Кадрите са предоставени от Държавната агенция „Електронно управление”, собственик на сградата, пред която стана инцидентът.

Малко след 14.30 ч. вчера пострадалата Светлана и нейна колежка преминават по тротоара пред сградата. Тогава леден къс пада върху главата на потърпевшата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Колежката ми, която вървеше с мен ми каза, че голям леден къс е паднал върху главата ми. Спомням си, че както вървях по тротоара нещо ме събори със страшна сила на земята и започна да тече силно кръв от главата ми, беше спукана”, разказа тя.

АКЦИЯ "ЛЕДЕНИ ВИСУЛКИ": Столична община премахва опасностите

На мястото веднага е извикана линейка и жената е транспортирана до "Пирогов", където е прегледана и освободена за домашно лечение. По думите на управата на сградата обаче пострадалата е заобиколила предупредителната табела.

„Жената почти се удря в табелата. Заобикаля и се връща в най-опасната точка, без дори да погледне в каквато и да е посока, пренебрегвайки табелата”, заяви Кирил Дойчинов от Държавната агенция „Електронно управление”.

„Табели нямаше. Има и други хора, които могат да го потвърдят”, категорична бе потърпевшата.

Свидетели пък твърдят, че табелите не са били поставени правилно. „Tабелите не бяха поставени както трябва. Аз живея наблизо и знам като има опасност как стоят те”, коментира Николай Кънев, който е очевидец на инцидента.

ВИСУЛКА РАНИ ЖЕНА: Кой е виновен за инцидента

На охранителните камери се вижда също, че табелата в другия край на тротоара е преместена. „Мина една гражданка, която видя какво се случва, отиде и върна табелите така, както трябва да бъдат поставени”, допълни Николай Кънев.

От Държавната агенция „Електронно управление” казват, че още през 2018 г. са се консултирали със строителни инжинери за това как би могъл да бъде обезопасен допълнително покривът, но решение все още няма. 

„Имаме система, която работи непрекъснато и не позволява да се образуват висулки. Тук говорим за малки късове лед, които се образуват на вертикалния покрив”, посочи Кирил Дойчинов.

От управата на сградата твърдят, че още през 2018-та година са се консултирали със инженери, но падането на лед от покрива не може да бъде избегнато.

„Не можаха да намерят решение на вертикалния покрив, заради медните керемиди. Тази сграда е паметник на културата”, допълва Дойчинов.

Ледена висулка рани жена в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пострадалата жена е категорична, че ще търси правата си в съда.  „Със сигурност тези табелки, които могат да бъдат преместени от човешка ръка или от силен вятър, не вършат работа”, каза тя.

От Столичния инспекторат са започнали процедура по съставяне на акт за административно наруешение. За юридически лица санкцията е от 700 до 20 000 лв.

Репортери: Василена Гръбчева, Паулина Найденова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.