На концерт в Тел Авив се влизаше с новия документ

В Израел започнаха да пускат на концерти хора с имунитет срещу коронавируса. Една от проявите се състоя в Тел Авив. На нея бяха допускани хора, които са получили ваксина или са изградили имунитет след прекарване на болестта. 

За да докажат, че влизат в някоя от двете групи, зрителите трябваше да покажат така наречения "зелен пропуск". Това е сертифициран от правителството на Израел документ. 
Допуксаха се хора, които са получили втората доза от ваксината преди поне една седмица. "Зелените пропуски" са валидни шест месеца. 

Други държави също обмислят механизми, по които да се позволяват повече неща на хората с имунитет срещу новата болест.

Себастиан Курц е за въвеждане на европейски имунизационен паспорт

"След цяла година у дома усещането е страхотно. Най-после можем да отидем на публично представление. Много ми харесва", каза пенсионерът Дорон Цихер.

 "Чудесно е. Толкова дълго време не бяхме излизали. "Зелените паспорти" са отлично решение. Чувстваме се свободни и можем да посещаваме културни събития, което е важно за нас”, заяви  пенсионерката Фани Битон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.