"Модернизацията на армията се случва бавно", смята специалистът

Каква е новата концепция на НАТО за следващото десетилетие? Как Алиансът ще отговори на все по-големите предизвикателства в геополитическия лабиринт и ролята на Русия и на Китай?

"Новата концепция на НАТО ще стане ясна след срещата на върха, която предстои. НАТО няма негативно отношени към народите на Русия и Китай, а към политиката на правителствата им, която се стреми да раздели страните от евроатлантическата общност. Целта ще бъде сдържането им", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"Ролята на България в това отношение ще бъде малка, тъй като сме малка страна и нашето мнение не е с такава тежест",  добави още гостът.

Русия призова САЩ да прекратят „дрънкането на оръжие“ в Черно море

Според него има нужда от нова военна доктрина за България, която да дава възможност за съвместнин учения на територията на страната и в тези условия да се започне ново превъоръжаване.

"Трябва да се засили сигурността в Черно море, където ролята на страната ни ще бде решаваща", убеден е бившият министър на отбраната .

За Шаламанов модернизирането на армията се случва твърде бавно, а има възможност за много по-бързо и качествено развитие в това отношение.

Гостът сподели че ще участва в предизборната кампания като представител на "Демократична България". Според него трябва да има ясна програма за управление, а ако има подкрепа за програмата на партията, биха участвали в управление на страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.