Съдът изиска пълната техническа документация на атракциона

Бургаският окръжен съд изиска пълната техническа документация на водния атракцион в аквапарка в Приморско, където през лятото на 2019 година загина тийнейджър в сблъсък със свой приятел. Указания за правилата на експлоатация ще трябва да предоставят както аквапаркът, така и производителят на съоръжението. Подсъдим по делото е служител на аквапарка.

Младеж загина на водна пързалка в Приморско

Денят е 8 август 2019 година, когато група тийнейджъри се пускат на най-екстремният атракцион - пързалката „Голямото цунами”. 18-годишният Станислав се блъска челно в своя приятел, а на път за болницата момчето умира от тежките травми. Близо две години след инцидента, почернените родители Ружа и Галин Ганеви споделят, че никой от аквапарка не ги е потърсил с обяснение или дори извинение. А утеха нямат.

„Утеха, всеки да си получи заслуженото. Да се разбере, че като работят една работа, трябва да си вършат задълженията. Трябва да се спазват някакви мерки”, заявява бащата Галин Ганев.

Семейството е от старозагорското село Кирилово. За тях отговорност носи не само служителят на смяна, а всички по веригата до собственика.

Подсъдим за смъртта на 18-годишния Станислав е служителят Георги Киров, който пускал атракциона във фаталния ден.

Съдът в Бургас гледа делото за аквапарка в Приморско (ВИДЕО)

„Извършени са множество действия по разследването, които поне за прокуратурата по несъмнен начин водят към длъжностното лице, което е нарушило своите задължения. Ако не ги е нарушило и ако е спазило всичко, дали щеше да бъде избегнат този инцидент”, пита прокурор Мануел Манев от Окръжната прокуратура.

„Виновно е момчето, което е скочило, без да изчака сигнал от него. И колкото е виновно момчето, толкова е виновен и аквапаркът, който не е създал никаква организация, за да протича нормално работата на всички”, смята адвокат Димитър Андонов.

Ако подсъдимият Георги Киров бъде признат за виновен, той може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода.

Репортер: Елена Танева