Двете правителства обявиха старта на двустранния "Диалог за Холокоста"

САЩ и Германия предприеха днес нова инициатива за противодействие срещу разрастването на антисемитизма по света и отричането на Холокоста, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.
Двете правителства обявиха старта на двустранния "Диалог за Холокоста", който да създаде средства за образование и отправяне на послания към младите и останалите хора за престъпленията на нацистите и техните съюзници.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, германският външен министър Хайко Маас и неколцина оцелели от Холокоста присъстваха не откриването в Берлин на Мемориал на избитите евреи в Европа.

Германски политици почетоха жертвите на Холокоста в лагера Бухенвалд (СНИМКИ)

"Отричането на Холокоста и другите форми на антисемитизъм често вървят ръка за ръка с хомофобията, ксенофобията, расизма и другите видове омраза", каза Блинкън, който е доведен син на оцелял от Холокоста. Маас заяви, че за Германия като "страна на извършителите" е важно да заема водеща роля в проекта. Той отбеляза, че през последните години антисемитизмът и расизмът разяждат германското общество.

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста

В съвместната декларация се посочва, че двете страни са "дълбоко обезпокоени от това, че отричането на Холокоста, ревизионизмът и изопачаването се надигат и че антисемитизмът също се надига". Двете страни възприемат като споделен дълг "да направят всичко по силите си, за да може бъдещите поколения да узнаят истината за Холокоста и да предотвратят в бъдеще отново да се случат такива ужасни престъпления срещу човечеството".

Отбелязваме 78 години от спасяването на евреите в България

Източник: БТА