Тъжната новина съобщиха от семейството му

Народният артист на Руската федерация Владимир Меншов почина от COVID-19 на 81-годишна възраст. Тъжната новина съобщиха от семейството му и от филмовото студио „Мосфилм“. 

„Загубихме нашия скъп приятел, който даде всичките си творчески сили и ярък талант на родното си филмово студио. Истински народен режисьор, чиито прекрасни филми са познати и обичани от милиони хора”, написаха от руското филмово студио.

Меншов дебютира в голямото кино с главната роля в драмата на Алексей Сахаров „Човек на своето място” (1972 г.). Любовта на зрителите печели и с работата си като режисьор. Филмът му „Москва не вярва на сълзи” е отличен с наградите „Златна мечка” и „Оскар” през 1981 г.

През дългата си кариера той е получил множество руски и съветски, както и международни филмови награди. Освен режисьор и актьор Меншов е и сценарист и продуцент. Изпълнил е около 100 роли в киното, а сам снима „Любов и гълъби", „Каква бъркотия!", „Завистта на боговете", „Великият валс".

Това, че се е заразил с COVID-19, стана ясно на 26 юни. Но според информацията тогава, той караше лека форма на опасната инфекция.

Съболезнования за смъртта на Владимир Меншов освен негови колеги изказаха кметът на Москва Сергей Собянин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА.

„Филмите на Меншов станаха народни, той умееше да покаже нашия самобитен характер и съдбата на няколко поколения", написа в Twitter Сергей Собянин.