Северна Корея бе прекъснала едностранно официалните канали през 2019 г.

Северна Корея и Южна Корея се договориха за възстановяване на прекъснатите си досега канали за комуникация. Това се казва в изявление на южнокорейското президентство, предадоха световните агенции.

„ГОЛЯМА КРИЗА”: Какво точно се случва в Северна Корея?

Северна Корея бе прекъснала едностранно официалните канали за комуникация през юни миналата година, след като разкритикува предприеманото от южнокорейски активисти изпращане на антисевернокорейски листовки на нейна територия. Сега съгласно договорката всички официални канали за комуникация бяха открити отново днес в 1 ч. по Гринуич.

Пхенян и Сеул демонстрираха изненадващо подобряване на двустранните отношения, отбелязва Франс прес. От април насам лидерите на двете страни размениха лични писма с цел затопляне в отношенията и решиха като първа стъпка да възстановят комуникациите, уточни в комюнике южнокорейската президентска администрация.

Северна Корея се готви както за диалог, така и за конфронтация със САЩ

"Двамата ръководители решиха възможно най-скоро да възстановят взаимното доверие между двете Кореи и отново да напреднат в отношенията" помежду си, се казва в документа.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин бе един от основните архитекти на междукорейското сближаване през 2018 г., което протече в контекста на Олимпийските игри в Пьончан. То доведе и до първата в историята среща на севернокорейски лидер с действащ президент на САЩ - тогава Доналд Тръмп. Последваха още две срещи на Тръмп с Ким Чен-ун.

Междукорейският процес и преговорите за ядрената и ракетната програма на Севера обаче са общо взето в мъртва точка след провала на срещата на върха между Ким и Тръмп през февруари 2019 г. в Ханой.

Източник: БТА