Крайният резултат ще може да се види от 18 септември до 3 октомври

Започна опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо. Два крана се издигат пред монумента до самия му връх, скулптурите вече са защитени и десетки хора работят по проекта, съобщава АФП.

Сбъднатата мечта на родения в България творец и съпругата му Жан-Клод ще бъде показана от 18 септември до 3 октомври. Триумфалната арка, която е висока 50 м, ще бъде изцяло обвита с 25 000 кв. м сребрист полипропилен, който по-късно ще бъде рециклиран. Той ще бъде придържан от 3 км червено въже. През 1985 г. Кристо опакова по същия начин моста Пон-Ньоф над Сена. 

Подготвителните работи по Триумфалната арка започнаха в края на юни. Ръководи ги Владимир Явашев, племенник на Кристо, каквато е била волята на покойния артист. Френският Център на националните паметници подкрепя изцяло проекта.

"Ще бъде като жива, ще се променя с вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане чувствена" - така самият Кристо представи проекта си две години преди смъртта си.

Фотомонтажът на опакованата Триумфална арка е подписан от Кристо и Жан-Клод през 1962 г. Тази идея им идва, докато гледат монумента от прозореца на първия си парижки апартамент на авеню "Фош".

Проектът е на стойност 14 милиона евро. Той е финансиран с продажбата на оригинални творби на Кристо, подготвителни рисунки, сувенири, макети и литографии.

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. по идея на Наполеон. От 1836 г. предназначението й е да пази спомена за победите на неговата армия. От 1921 г. под нея са погребани останки на незнаен войник от Първата световна война. Над тях гори вечен огън.

Източник: БТА