„Изправени сме пред вълна от афганистански мигранти, идващи през Иран", каза още той

Ще положим всички усилия за постигане на стабилност в Афганистан. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Ердоган заяви това на церемония в командването на корабостроителниците на турските военноморски сили в Истанбул по повод пускане на вода на първия кораб тип корвета, произведен в рамките на проекта МИЛГЕМ и предназначен за Пакистан.

Президентът на Афганистан е напуснал страната

„Работим непрекъснато за развитие на връзките ни с Пакистан във всяка сфера”, каза Ердоган. Той изрази задоволство от конкретните проекти за сътрудничество в отбранителната промишленост и подчерта, че Пакистан има изключително значима роля за мира в района.

„На Пакистан се пада важна роля за установяването на мир в Афганистан, където стълкновенията се задълбочиха в последно време”, каза още Ердоган.

„Само така можем да премахнем опасенията, че нарастващата нестабилност ще предизвика нова мигрантска вълна от Афганистан”, посочи турският президент.

Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни

„Изправени сме пред вълна от афганистански мигранти, идващи през Иран. За да възпрем това, трябва да продължим и да засилим сътрудничеството си с Пакистан”, каза турският президент.

На церемонията в Истанбул е присъствал също пакистанският президент Ариф Алви и други пакистански отговорни представители.

След церемонията Ердоган и Алви са имали среща, на която са обсъдили двустранните отношения и ситуацията в Афганистан, където талибаните навлязоха в Кабул и установиха контрол над почти цялата страна.

Папа Франциск апелира за диалог в Афганистан

Източник: БТА