За инцидента сигнализираха зрители на NOVA

Пътническият влак Бургас-София се вряза в ремарке на камион. По първоначална информация шофьорът на камиона не е изчакал на прелеза край Карнобат и се е опитал да премине. Това е станало въпреки светлинната и звукова сигнализация.

Във влака са пътували близо 200 души. Пострадала е 60-годишна жена, която е с ожулвания по ръцете. Десетина души са с леки порязвания от счупени прозорци.

Ремаркето на камиона е било пълно със слама. Близо 500 метра то е било влачено от влаковата композиция преди тя да спре.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Катастрофата става на няколко километра от Карнобат. Александър от Бургас бил в композицията със семейството си, на път към Калофер.

„Първо влакът издаде много продължителен сигнал. Тогава ми светна лампичката, че нещо става. И усетихме разтрисане”, разказа Александър Христов.

„Машинистът забави и се чу удар. Започнаха да летят дъски навсякъде. Нашият прозорец се счупи”, разказва друг пътник.

„Ремаркето стана на парчета, разхвърчаха се всичките бали. Първата ми работа беше да грабна сина ми, защото беше до стъклото, стъклото стана на сол, всичко се посипа върху нас”, разказва Александър.

Локомотив пламна на гарата в Зверино (ВИДЕО)

В стрес от случилото се са и машинистите.

„Този стрес е най-малкото, което може да ни се случи. Иначе се радваме, че сме живи и здрави, както и най-важното пътниците са добре”, коментира Филип.

Отсечката, в която става катастрофата, е скоростна. Влаковете там се движат със 120 км./ч.

„Ние свирихме от далеч. Тези локомотиви се чуват от километри. Пътниците даже се оплакват, че много свирим. Не може да не е чул, няма как да не е чул. Трябва да си глух, за да не чуеш”, категоричен е Филип.

Пред полицията 46-годишният шофьор на камиона не дал адекватно обяснение защо не е спрял на прелез. 

„Вижда го, ускорява, за да мине по-бързо, но не успява. Ремаркето е в обсега на локомотива и последвал удара”, обясни Йордан Йорданов, главен инспектор безопасност на Регионална инспекция „Безопасност на превозите”.

Докато локомотивът го влачи, ремаркето чупи три стълба на контактната мрежа, къса кабели  и поврежда релсите. А след удара, ужасът за пътуващите във влака продължава. Близо 4 часа те стоят на полето, с малки деца и при много високи температури. Автобуси за пътниците все пак дойдоха, четири часа след катастрофата.

„Всичко възможно сме направили”, заяви Йордан Йорданов.

А докато чакаха, мнозина се криеха на сянка под балите със сено или разпънаха плажните си чадъри. Възстановяването на щетите по влаковото трасе ще продължи поне няколко дни.

Репортер: Георги Манев