Първият опит на "Пърсивиърънс" да вземе скална проба се провали през август

Роувърът "Пърсивиърънс" на НАСА успешно е взел първата си проба от марсианска скала и я е поставил в контейнер, който да бъде върнат на Земята, съобщават Франс прес и ДПА.

"Имам я", написа в Twitter американската космическа агенция от името на шестколесния си марсоход. НАСА публикува и снимка на късче скала, надеждно прибрано в контейнера, свързан с бормашината на робота.

"Пърсивиърънс" проби малка скала на повърхността на Марс на 2 септември. Поради лошата светлина на получените снимки инженерите в контролния център първоначално не успяха да видят дали пробата наистина е в екстракционната тръба. Новите снимки сега показват, че мисията е успешна.


Пробата, която е малко по-дебела от молив, по-късно ще бъде изпратена на Земята за изследване. Наред с други неща, НАСА иска да разбере дали скалата съдържа доказателства за древен микробен живот на Червената планета.

Марсоходът "Пърсивиърънс": В търсене на древен живот на Марс

Първият опит на "Пърсивиърънс" да вземе скална проба се провали през август. Според НАСА технологията на марсохода тогава е работила перфектно, но скалата е била по-мека и е отделяла само малки прахообразни фрагменти, които не са могли да напълнят контейнера.

Мека скала попречила на роувъра "Пърсивиърънс" да вземе проба от Марс

Роувърът "Пърсивиърънс" се спусна на повърхността на Марс на 18 февруари тази година. С него пристигна и минихеликоптерът "Инджинюъти", който преди броени дни извърши 13-ия си полет до Червената планета.

Източник: БТА