Инструментът е пазен в семейството на учения над 200 години

Микроскопът, който Чарлз Дарвин подарява на сина си Леонард и остава в семейството почти 200 години, ще бъде продаден на търг през декември в Лондон и се очаква да достигне цена до 480 000 долара.

Архивът на Стивън Хокинг става общодостъпен (ВИДЕО)

Инструментът е направен от Чарлз Голд за компанията Cary около 1825 г. и е един от шестте микроскопа, които са запазени и до днес, а според аукционна къща Christie's е известно, че те са свързани с британския натуралист, съобщава Ройтерс.

Датата на производството му съвпада с времето, когато Дарвин изучава зоофити, организми като корали и морски анемони.

„Изтръпвате, когато погледнете през този окуляр и видите микроскопичния свят, който Дарвин е гледал преди почти двеста години“, каза Джеймс Хайслоп, ръководител на катедрата по научни инструменти, глобуси и естествена история в Christie's, пред Ройтерс.

Рухна прочутата Арка на Дарвин край Галапагоските острови

Писмо, което Дарвин пише до най-големия си син през 1858 г., гласи, че малкият Лени е дисектирал под този микроскоп и е казал с ентусиазъм, че ще го запомни до края на живота си. Това се случва една година преди да се появи революционния труд на Дарвин „Произход на видовете“.

Микроскопът ще бъде предложен на търг в Лондон като част от колекцията от ценни книги и ръкописи на Christie на 15 декември, като се очаква той да бъде продаден за сумата от 343 050 до 480 270 долара.

Откраднаха бележници на Дарвин за милиони лири

„Чарлз Дарвин е едно от най-големите имена в историята на науката, и се очаква колекционери, интересуващи се от всичко, свързано с него, да пристигнат от цял ​​свят“, подчертава Хайслоп.

Източник: БГНЕС